[Boală] Inelarul pomilor (Malacosoma neustria)
Inelarul pomilor: recunoaștere și combatere (bio și chimică)
- Specie cu o singură generație pe an.
- Adulții sunt fluturi de culoare galben-roșcată sau brun-cărămizie, cu o anvergură a aripilor de 2-4 cm, femelele sunt mai mari, iar masculii mai mici.
- Inelarul iernează sub formă de ou.
- Larvele eclozează în aprilie-mai, când temperaturile zilnice se stabilizează peste 10oC.
- După eclozare, larvele stau împreună în cuiburi confecționate din fire de mătase, poziționate, de obicei, la bifurcația ramurilor. Larvele stau ziua în cuib, iar noaptea pleacă în căutarea hranei.
- În cursul dezvoltării, larvele năpârlesc de trei ori. Astfel, la eclozare, au culoarea neagră; după prima năpârlire devin cenușii-albăstrui; după a doua năpârlire - capul devine albăstrui, cu două pete negre, iar după ultima năpârlire corpul acestora capătă un spect dungat, format dintr-o linie albă pe partea dorsală, încadrată le linii albastre, roșii și negre.
- Larvele se transformă în pupe în prima parte a lui iunie, ascunse într-un cocon fixat între frunze sau în crăpăturile scoarței.
- Adulții apar în iunie-iulie și, după împerechere, femelele depun ouăle în partea superioară a ramurilor, pe ramuri de 2-3 ani. Cuiburile de ouă sunt foarte ușor de recunoscut, datorită modului foarte caracteristic de depunere, sub forma unui inel (vezi imaginea mai sus).
- O femelă depune 300-400 ouă, în 2-8 inele (cuiburi).
Ce atacă şi cum dăunează:
- Inelarul este dăunător în fază larvară, omizile acestei specii hrănindu-se cu muguri și frunze tinere.
- Atacă specii forestire, arbori și arbuști ornamentali, precum și pomii din livezile de măr, păr, prun etc. aflate în apropierea pădurilor.
- Omizile rod mugurii și limbul frunzelor. În zonele și anii cu atacuri puternice, omizile pot să mănânce toate frunzele, parțial chiar și pe cele apărute după a doua înfrunzire, ceea ce pune serios în pericol plantele astfel atacate.
- Pentru a atinge dezvoltarea completă, o larvă consumă până la 20 de frunze.Perioada de hrănire a larvelor este cuprinsă în intervalul aprilie-iunie, în funcție de încălzirea vremii.
Cum poate fi prevenit:
- Depistarea inelelor cu ouă și îndepărtarea lor cu prilejul tăierilor, e cea mai la îndemână metodă de preverire a apariției larvelor inelarului în pomi.
Cum se combate bio:
- Cuiburile larvelor nou-eclozate vor fi îndepărtate din tulpină prin tăierea ramurilor pe care sunt fixate (dacă ramurile nu sunt prea groase).
- Inelarul ridică arareori probleme serioase, deoarece populațiile sale sunt afectate de acțiunea prădătorilor și paraziților.
Cum se combate chimic:
- Tratamentele cu ulei horticol din perioada de repaus-dezmugurit au capacitatea de a distruge ouăle inelarului.
- Insecticidele admise în țara noastră pentru combaterea inelarului pomilor sunt:
Decis 2,5 EC 0,025% |
- Timp de așteptare până la recoltare: 7 zile. |
Dimilin 25 WP 0,05% - 0,1% |
|
Fastac 10 EC 0,01% |