[Boală] De ce se strică fructele iarna în beci? Cum se dezinfectează beciul

Probabil ați observat că fructele se strică iarna în beci întotdeauna prin putrezire umedă sau, în alte cazuri, prin acoperirea cu un mucegai.

  1. Explicația constă în aceea că fructele se deteriorează cel mai adesea ca urmare a agresiunii unor ciuperci microscopice care pătrund în țesutul fructelor.
  2. Pentru a preveni această neplăcută situație, trebuie să avem în vedere două aspecte: starea de sănătate a fructelor la momentul introducerii în spațiile de depozitare și igiena beciului. Să le luăm pe rând.

Sănătatea fructelor

  1. Chiar dacă au un aspect sănătos la momentul recoltării, fructele pot fi purtătoate de germeni patogeni care se vor activa în timpul depozitării, cauzând putrezirea acestora.
  2. Deși pentru mulți nu sună deloc bine ideea de a aplica tratamente în apropierea recoltării, realitatea este că altfel nu se poate reduce numărul patogenilor care staționează pe fructe și care pot cauza stricarea fructelor în timpul păstrării.
  3. Mai trebuie reținut că produsele fitosanitare utilizate în această fază au acțiune de contact, ceea ce înseamnă că pot fi îndepărtate fără probleme prin spălare.
  4. Fungicidele utilizate înaintea recoltării la măr le găsiți aici, la păr le găsiți aici, iar la struguri aici.

Igiena beciului

  1. Cel mai frecvent, însă, fructele se strică în beci, pentru că beciul este infectat cu ciupercile care cauzează putrezirea.
  2. Dacă nu se intervine, infecția perpetuează și se amplifică an după an, numărul fructelor afectate fiind tot mai mare.
  3. Pentru a preveni această neplăcută situație, este necesară igienizarea beciului sau pivniței, ideal în lunile iulie-septembrie.
  4. Astfel, toate obiectele mobile din beci (lăzi, paleți etc.) se scot afară la soare și, dacă este posibil, se spală cu apă cu detergent și se freacă cu o perie. (Și numai expuse la soarele de iulie-august obiectele din beci sunt dezinfectate sub acțiunea radiației ultraviolete.)
  5. Apoi, beciul se aerisește câteva zile, după care se îmbăiază într-o soluție de zeamă bordeleză (sau orice alt produs cupric), folosind o soluție cu concentrație mai ridicată (chiar dublă față de cea recomandată pentru tratamente la pomi în faza de repaus). Pentru această operațiune se folosește aceeași pompă pentru stropit pomii.
  6. Folosiți obligatoriu mască și ochelari, întrucât spațiul fiind închis, riscul contaminării este mai mare!
  7. Astfel igienizat, șansele de infectare a fructelor vor scădea drastic, iar durata de păstrare a fructelor va crește, putându-vă bucura de mai multe fructe sănătoase, pe o durată mai lungă.

Alte cauze ale stricării fructelor în beci

  1. Dacă au fost culese prea timpuriu sau prea târziu, merele, perele și strugurii vor rezista un timp mai scurt la păstrare.
  2. Dacă au fost culese neglijent, fructele bătute sau cu leziuni se vor strica mai repede.

 

1. Sunt puse la păstrare soiuri de toamnă, care nu sunt destinate păstrării îndelungate, ci consumului în prima parte a iernii, cum ar fi soiurile Pionier, Auriu de Bistrița, Ionaprim, Parmen auriu etc. Merele de toamnă sunt mai gustoase, în prima parte a iernii, decât merele de iarnă, însă rezistența la păstrare se reduce la 40-60 zile.

2. Sunt puse la păstrare fructe de la pomi intrați pe rod de 1-3 ani. Chiar dacă arată bine și sunt mari, merele produse de pomii tineri au o rezistență scăzută la păstrare. E bine să aveți în vedere acest lucru și să le sortați mai des, scoțându-le din pivniță pe cele care dau primele semne de îmbolnăvire.

3. Dacă au fost recoltate prea devreme sau prea târziu, cu siguranță merele vor rezista mai puțin la păstrare. E important să cunoașteți soiurile din livada proprie și momentul optim de recoltare pentru fiecare sortiment.

4. Imediat după recoltare merele trebuie duse în pivniță. Fiecare zi de întârziere a fructelor în livadă după recoltare înseamnă minim o săptămână în minus din durata potențială de păstrare.

5. Fructele de dimensiuni foarte mari (peste 8-9 cm diametru) prezintă un risc de îmbolnăvire mai mare decât merele medii. Ideale pentru păstrare sunt fructele de mărime mijlocie.

6. Dacă livada a fost fertilizată abundent cu azot, merele vor avea o rezistență scăzută la păstrare. Azotul favorizează creșterea fructelor, însă acestea vor avea o structură puțin fermă.

7. Livada nu se va mai iriga cu 1 lună înainte de recoltare. Dacă cu 2-3 săptămâni înainte de recoltare ați udat pomii din abundență ori a plouat mult, vă puteți aștepta la probleme. Fructele vor avea un conținut mai ridicat de apă, fapt care ar putea cauza probleme.

8. Dacă în anul precedent merele din pivniță s-au stricat în lipsa celor enunțate mai sus, se poate bănui o contaminare a pivniței cu microorganisme care cauzează bolile de depozit. În acest caz, dacă se refolosesc lădițele de păstrare din anul precedent, este recomandată dezinfectarea acestora cu sulfat de cupru (zeamă bordeleză) 1%, prin pulverizare sau înmuierea recipientelor în soluție. Pentru sănătarea generală a pivniței n-ar fi rău ca vara, după ce faceți curățenie, să stropiți pivnița cu o soluție de lapte de var 20% + sulfat de cupru 1%. 

Fotografii:
Mere in beci