[Boală] Mana de sol (Phytophthora parasitica)

Cum se protejează tomatele de atacul manei de sol

  1. Boală cauzată de o ciupercă microscopică, ce poate apărea în toate tipurile de sol.
  2. Infecțiile pot apărea în toate stadiile de dezvoltare a plantelor, atunci când există exces de apă în sol. Infecțiile cele mai grave se produc în solurile compacte, grele, cu permeabilitate slabă sau acolo unde se irigă în exces.
  3. Boala apare în solurile umede și bine încălzite, mai frecvent în sere și solarii, dar și în câmp, acolo unde plantele nu se palisează.
  4. Primele simptome ale bolii apar pe rădăcinile principale ale tomatelor. În condiții favorabile patogenului, boala cuprinde și rădăcinile secundare, apoi coletul și, la final întreaga plantă.
  5. Un indiciu al prezenței ciupercii patogene în partea aeriană este apariția masivă de rădăcini adventive pe tulpină, precum și îngălbenirea frunzelor bazale, care se ofilesc și cad.
  6. Când infecția se produce mai târziu, boala evoluează lent, astfel încât ofilirea și uscarea plantei coincide cu maturarea fructelor. Dacă nu sunt îmbolnăvite, fructele își vor continua maturarea.
  7. Când patogenul pătrunde în fruct, tomatele putrezesc în formă de „ochi de iepure”. De regulă sunt afectate tomatele de la baza plantei. Acestea, odată atacate, nu-și mai continuă maturarea.
  8. Într-o măsură mai mare sau mai mică, această boală mai afectează fasolea, ceapa, pepenii, vinetele și ardeii.

Cum poate fi prevenit: 

  1. Răsadul de tomate se va produce doar în sol dezinfectat chimic sau cu aburi la 90oC, timp de o oră.
  2. Întrucât ciuperca poate rezista în sol până la 4 ani, nu se vor mai cultiva tomate acolo unde s-a manifestat boala, minimum 1-2 ani. În acest răstimp, pe respectivul teren nu se vor mai cultiva plantele indicate mai sus ca făcând parte din cercul de gazde al patogenului. Ideal, ar fi să se cultive cereale.
  3. Când atacul se produce în sere, solul trebuie înlocuit (când există posibilitatea) sau dezinfectat. Dezinfecția se face și înaintea ciclului II de producție.

Cum se combate bio: 

  1. Udările se vor face moderat și cu apă nu prea rece, deoarece șocurile termice accelerează îmbolnăvirea.
  2. Prașilele repetate (în special în câmp), culegerea tomatelor căzute și palisarea plantelor reduc pericolul îmbolnăvirii.

Cum se combate chimic : 

  1. Important! Tratamentele obișnuite împotriva manei, aplicate în timpul vegetației, sunt eficiente și împotriva efectelor manei de sol. Dacă se consideră necesar, se pot face și tratamente speciale împotriva acestei boli.
  2. După repicare, răsadurile vor fi tratate cu o soluție din produsele fitosanitare indicate mai jos.
  3. Fungicidele avizate pentru combaterea chimică a manei de sol sunt:

 

Captadin 50 PU (WP) 0,25%
Tratament în vegetație - acțiune de contact

 

- Tratamente pentru bolile seminței și pregătirea solului. - Pentru tratarea semințelor se folosesc 4 kg/t de semințe. - Pentru tratarea solului: 3-4 litri soluție/mp, concentrație 0,25%.

Folpan 80 WDG (WG) 0,15%
Tratament în vegetație - acțiune de contact

- Pentru tratamentele în răsadniță se va folosi 4 - 5 l/m2 de răsaduri.

Merpan 80 WDG (WG) 0,15%
Tratament în vegetație - acțiune de contact

 

- Pentru fiecare metru pătrat de răsadniță/solar se va asigura un volum 4,5 litri de soluție.


 

Fotografii:
Tomată cu „ochi de iepure”, în urma atacului manei de sol
Rădăcini atacate de mana de sol